Mail service probleem opgelost

De mail service plug-in voor WordPress was gisteren om de een of andere reden niet beschikbaar. Ik gebruik hiervoor het Google account ooshoes.schmeits@gmail.com. Ik vermoed dat het te maken had met in redelijk korte tijd nogal wat mailtjes naar mijn andere account sturen. Vorige week op een dag binnen vijf minuten meer dan veertig mailtjes. Wordt door Google gezien als “spammen”. Dat deed ik (nu uitgezet…) om een beetje zicht te houden op aanvallen op de admin-login pagina. De admin-login pagina van een WordPress site is namelijk redelijk makkelijk te raden. Google maar even. Die pagina had ik al anders genoemd om het de “bots” (robots) niet te gemakkelijk te maken. Helaas lukt het de (bad) bots op de een of andere manier nog steeds om af en toe bij de login pagina te komen. Mij niet helemaal duidelijk. Uiteraard staat op onze accounts een behoorlijk complex wachtwoord. Als iemand (meestal een bot) meer dan twee keer vanaf een bepaald IP-adres probeert in te loggen met een fout wachtwoord, dan wordt dit IP-adres voor een jaar geblokkeerd. Bij ieder blokkade stuurde ik mezelf een e-mail. En als dat dus heel vaak gebeurt binnen korte tijd, dan kan dat door Google gezien worden als spammen. Het is maar een theorie.

Om een lang verhaal kort te maken. Gisteren publiceerde ik mijn “Moestuin perikelen” bericht en ging er geen mail uit naar de mensen die ik in mijn mailing lijst heb staan. Inmiddels heb ik de service weer draaiende en krijgen alle mensen in de lijst weer een berichtje als ik iets publiceer. Bij deze dus ook gelijk voor mijn vorige artikel.

Water in de tuin

Dat was toch nog wel een “dingetje“. Als het enigszins mogelijk is willen we hier geen drinkwater uit de kraan voor gebruiken. Het eerste wat we overwogen, was (begin 2018) een regenwateropslag onder de grond. Zes kubieke meter, van beton inclusief pomp en koppelingen e.d. Ruim € 3000,  behoorlijk duur dus. Destijds niet gedaan, ook omdat we op dat moment erg conservatief rekenden wat betreft budget voor ons project.

Regentonnen. Iedere kant van het dak van het huis twee regenpijpen. Iedere pijp één ton? Dat zijn er vier voor het huis en twee voor de schuur. Voor in totaal grofweg 110 m². Even meerekenen: valt er 10 mm regen op een dag, dan hebben we het over 1100 liter water, verdeeld over zes tonnen. Ook duur, eentje heeft niet zoveel zin. Zes is duur. Dat plan ook maar laten vallen.

De sloot was natuurlijk ook een optie. In ons laatste (goedgekeurd) plan voor het Waterschap is de verbrede sloot onze waterberging. We hadden in ons eerste plan een vijver (zie ons artikel over “Twee grote kluiven” van 24 februari 2018), dat hebben we veranderd om wat beter bij de buren aan te sluiten. Maar het blijft natuurlijk onze waterberging. We stoppen er dus redelijk wat water in. Reken even mee: het oppervlak van het niet-waterdoorlatend deel van ons kavel is ongeveer 360 m². Bij een regenbui van 10 mm betekent dat 3.6 m³ water. In principe is de sloot daar de berging voor. Om daar dan af en toe een kubiek metertje water weer uit te halen zou mogelijk moeten zijn.

Gekeken naar de verschillende tonnen voor water in de tuin. Wat we her en der veel zagen, waren van die vierkante tonnen met een stalen staketsel er om heen. Dat zijn dus IBC containers, afkorting van “Intermediate Bulk Container“. Die worden veel gebruikt voor het vervoer van allerlei vloeistoffen, van levensmiddelen tot brandstoffen en ander chemisch spul.

Uiteindelijk na veel vergelijken bij de firma Kruizinga in Wapenveld, ten zuiden van Zwolle, besteld. Laten bezorgen was me te duur. Dus de aanhanger maar even achter de auto gehangen en op vrijdagmiddag (24 april) naar Wapenveld getogen.

IBC container op aanhanger. Net terug van de firma Kruizinga in Wapenveld.
IBC container op aanhanger.
De IBC container uitgeladen.
De IBC container op de plek achter de schuur.

Tja, de sloot is nog een kleine 20 meter verderop. Ik had al een dompelpomp gekocht, een goeie, een “DAB FEKA 600 M-A“. Maar om die nou rechtstreeks de sloot in te mikken, is ook weer zoiets. Dan pomp je er te veel viezigheid mee op. Een beetje Googelen gaf de oplossing: een trommel van een oude wasmachine.

De dompelpomp.
21 meter slang.
Wasmachinetrommel in de sloot.
Wasmachinetrommel in de sloot. Water in de trommel blijft redelijk helder.
Wasmachinetrommel in de sloot met dompelpomp er in.
De vasthouder wint!

Zo doen we dat dan. Een kuub in ongeveer 24 minuten. Dat valt nog mee, een dikke 40 liter per minuut.

En dan nu een filmpje:

En tot slot:

Ook zelf maar eens op de foto.
Dikke waterstraal.

 

De slimme meter

Al een tijdje ben ik met een nieuw project bezig. Het uitlezen van de slimme meter in de meterkast via de P1 poort. Daar heb je een aparte kabel voor nodig, een seriële kabel (USB-P1) met aan de ene kant een RJ11 connector en aan de andere kant een USB aansluiting. Hiermee verbind je de P1 poort van de meter met een computer, in mijn geval een Raspberry Pi.

De situatieschets.

Met een geschikt programma kan je dan de gegevens van de slimme meter uitlezen. So far so good.

Op dit moment draait het derde systeem. De eerste twee bleken niet stabiel genoeg. Beide systemen vallen onder de noemer “domotica” software. Dat wil zeggen dat de software meer kan dan alleen een slimme meter uitlezen. Van jaloezieën sluiten als de zon gaat schijnen tot de lampen aan als het begint te schemeren. Huisautomatisering dus.

Het eerste systeem was openHAB, op de Raspberry Pi geïnstalleerd onder Ubuntu. Het crashte me te vaak, niet langer dan twaalf uur aan één stuk gedraaid. Dan moest ik het systeem herstarten. Alle verzamelde data natuurlijk verdwenen. Ik kan niet zeggen of het nu aan de applicatie lag of dat Ubuntu bijvoorbeeld niet stabiel genoeg draaide op de Pi.

Tweede systeem, ook een domotica product, was “Domoticz“. Geïnstalleerd onder Raspian Buster Lite draaide een stuk stabieler. Het heeft zeker een aantal weken zonder problemen gewerkt. Echter toen ik op een gegeven moment vanuit de web interface van Domoticz een update van het systeem uitvoerde, was de stabiliteit ver te zoeken. Uiteindelijk besloten om uit te kijken naar iets anders.

En dat is nu mijn derde systeem: “P1 monitor“. Dit is geen domotica software, maar puur het uitlezen van de slimme meter. Alhoewel er toch ook wat uitbreidingen op zijn aangebracht. Ik kan nog niet zo heel veel vertellen over de stabiliteit, het draait nu ruim een week en het lijkt er op dat het inderdaad stabieler werkt. Dat is misschien niet zo verwonderlijk, want deze applicatie is een totaal pakket inclusief het onderliggende OS “Debian“. Maar het blijft natuurlijk afwachten.

De data wordt bewaard in een SQL database (SQLite). Ik maak er iedere dag geautomatiseerd een backup van. Bij een update van het systeem exporteer ik de data nog eens extra. Ik heb nog niet veel met de geëxporteerde data gedaan, wel gezien dat het bestand waar de historische data in staat een leesbaar bestand is (ascii), zo genaamd een “comma separated value” bestand (csv). Dat biedt mogelijkheden.

Dan nu enkele plaatjes van de interface van P1 monitor:
Donderdag, 7 mei 2020.

Zie ook het vorige artikel “Fikse tegenvaller met zonnepanelen“. Een dag waarop de omvormer 14 keer uitschakelde vanwege een te hoog voltage op fase L3.

L3 is de fase, waar de omvormer “op zit”.
Pagina verbruik en levering elektriciteit. Bij “Geleverd” zie je dat de omvormer langzaam aan weer begint te leveren aan het net.
Onderaan de curve met duidelijk de uit- en inschakeling van de omvormer te zien.
Dag curve van 7 mei 2020.
Vrijdag, 8 mei 2020.

Gek genoeg geen probleem met de spanning op L3. De dipjes in de curve is vooral opkomende bewolking.

Dag curve van 8 mei 2020.

Bijbehorende curve van de zonnepanelen.

Dag curve PV panelen van 8 mei 2020.
Zaterdag, 9 mei 2020.

Stralend weer de hele dag, wel een minieme hoge sluierbewolking, waar de zon fiks doorheen schijnt (vooral in de ochtend). Je zou verwachten, vanwege het weekend, weer flinke problemen met afschakelen van de omvormer. Niets van dat alles, een perfecte opbrengst, bijna 32 kWh. Blijft vreemd… Mogelijk proberen ze toch bij Liander om het capaciteitsprobleem op de een of andere manier over de afnemers te spreiden.

Let op de vorm van de curve. Ons dak met de zonnepanelen staat exact op het Zuiden!

Dag productie PV panelen van 09-05-2020.
Dag curve van zaterdag 9 mei 2020. We hebben zo’n 9 kWh gebruikt gedurende de zonneschijn.

 

Fikse tegenvaller met zonnepanelen

De opbrengst is niet wat verwacht. We hebben twee problemen.

De capaciteit van de omvormer is aan de lage kant geschat. In totaal hebben we 4.4 kWp op het dak liggen. De aannemer heeft gerekend met een performance van 85% en dan zou de omvormer het makkelijk aan moeten kunnen. Ze hebben een omvormer geplaatst met een maximum capaciteit van 4 kW. Naar mijn mening is dat fout ingeschat. De 85% kan over een aantal jaren wel kloppen als de performance van de panelen afneemt, maar op dit moment lijkt me dat je van 100% uit moet gaan. Op zich valt het verlies hierdoor wel mee. Het topje van de curve stelt uiteindelijk niet zo veel voor.

26 maart 2020. Geen wolkje aan de lucht. Capaciteit van de omvormer is 4 kW. We missen het topje van de grafiek.

Het tweede probleem is groter. De capaciteit van ons stroomnet is niet toereikend. We zijn in Oosterwold aangesloten op een stroomverdeelstation bij Zeewolde. Dat station heeft te weinig capaciteit om alle stroom die er wordt opgewekt op een zonnige dag te verwerken. Het gevolg is dat de spanning op het wisselstroomnet kan oplopen tot boven de maximaal toegestane 253 Volt. Omvormers hebben een verplichte overspanningsbeveiliging, die er voor zorgt dat deze uitschakelt als de 253 Volt overschreden wordt. Het probleem wordt alleen nog maar groter naarmate er meer huizen gebouwd worden. Het overgrote deel van de huizen heeft een behoorlijke hoeveelheid panelen op het dak liggen.

Wij zitten in het gebied van het elektriciteitsstation OS Zeewolde.

De curves zien er bij een zonnige dag zo uit, als er in het bovenstaand gebied weinig stroom wordt afgenomen:

Zondag, 19 april 2020. Volstrekt wolkeloze hemel gedurende de hele dag.
Maandag, 20 april 2020. Eveneens geen wolkje aan de lucht gedurende de hele dag.

De curve van donderdag, 26 maart, laat geen problemen zien met uitval van de omvormer. Een doordeweekse dag en blijkbaar wordt er genoeg stroom afgenomen om het wisselstroom voltage niet boven de 253 Volt te laten uit komen. De curves van 19 en 20 april zijn op zondag (weekend) en maandag (eerste dag van de meivakantie). Op deze dagen wordt er minder stroom gevraagd.

Filmpje van de omvormer op het moment dat de spanning de 253 Volt overschrijdt. Let op linksboven: Vac[V] springt van 253.0 naar 253.1, de omvormer wordt automatisch uitgeschakeld om een minuut later weer op te starten.

Op de site van Liander is het volgende te lezen.

Het station Zeewolde heeft de maximale capaciteit bereikt voor het transporteren van elektriciteit. Het is tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het terugleveren van elektriciteit.

Het is nodig het station Zeewolde aan te passen. Deze aanpassingen zijn naar verwachting in 2023 klaar.

Daarna is het mogelijk om een extra 150/20kV transformator te plaatsen, waardoor de capaciteit voor het terugleveren van elektriciteit wordt vergroot. We verwachten de werkzaamheden hiervoor af te ronden in 2024.

Daar kunnen we het dan mee doen. Maar natuurlijk niet helemaal. Ongeveer driekwart van de huizen in Oosterwold heeft blijkbaar het probleem. Op dit moment zijn we bezig met een aantal mensen van Platform Oosterwold (…Het Platform is ontstaan uit de wens om met de Oosterwold organisatie, gemeente en andere instanties uit te wisselen en al lerend tot verbetering te komen van werkwijze, procedures, doorloop, communicatie enz. Daarvoor zijn een aantal actieve initiatiefnemers en bewoners bij elkaar gekomen. Sommige initiatiefnemers van het eerste uur, anderen zitten nog in de vergunningsprocedure…).

Met een enquête, Inventarisatie uitval zonnepanelen Oosterwold, doen we mee om de zaak een beetje in kaart te brengen. En om het vervolgens aan te zwengelen richting Liander, de gemeente, de ACM etc. In de hoop natuurlijk dat er op kortere termijn misschien (deel)oplossingen zullen komen.

De werking van onze warmtepomp

Omdat er nogal wat vragen zijn omtrent de warmtepomp die bij ons is geïnstalleerd, zal ik trachten het principe zo simpel mogelijk uit te leggen aan de hand van de vergelijking met het principe van de koelkast. Daarna volgt de meer complexe uitleg.

De simpele uitleg:

Bij een koelkast wordt de binnenkant van de kast gekoeld en de onttrokken warmte via het rooster (warmtewisselaar) aan de achterkant van de koelkast afgevoerd. Vergelijk onze vloer(verwarming) nu eens met het rooster op de achterkant van de koelkast en de (ijskoude-) lucht, die uit de buiten-unit van de warmtepomp wordt geblazen met het koelelement in de koelkast. We koelen in feite de buitenlucht af en de onttrokken warmte geven we binnen het huis via een warmtewisselaar aan het vloerverwarmingssysteem af.

Et voilà, ge hebt uw vergelijking met de koelkast.

En dan de ietwat moeilijker uitleg:

In het systeem wordt er gebruik gemaakt van een koudemiddel (R32:  Difluormethaan). Dit koudemiddel circuleert in een gesloten circuit tussen de buiten-unit en de binnen-unit van de warmtepomp. Het koudemiddel heeft als eigenschap dat het verdampt bij een lage temperatuur. In de buiten-unit wordt er relatief warme lucht langs een warmtewisselaar (waarin het koudemiddel stroomt) geblazen. Hierbij verdampt het vloeibare koudemiddel bij lage druk. De lucht die uit de buiten-unit wordt geblazen voelt dan ook behoorlijk koud aan: de relatieve warmte van de buitenlucht is gebruikt om het koudemiddel in de warmtewisselaar te verdampen. De volgende stap is het samenpersen van het dampvormige koudemiddel. Dit gebeurt in de compressor. De compressor comprimeert de damp tot zo’n 25 bar en de damp wordt daarbij extra warm. Dit kost ook de meeste energie. Via het gesloten circuit wordt het dampvormige koudemiddel naar de binnen-unit gevoerd. In de binnen-unit wordt de hete damp door een warmtewisselaar (de condensor) geleid. Hierbij condenseert het koudemiddel, geeft het zijn warmte af en wordt weer vloeibaar. Deze warmte wordt gebruikt om de temperatuur van het water in de vloerverwarming te verhogen. Een tweede mogelijkheid is om een boiler op te warmen. De druk is nu nog te hoog. Na de condensor wordt het koudemiddel naar het expansieventiel gevoerd. Hierbij expandeert het koudemiddel en koelt verder af bij een lagere druk. Waarna de cyclus zich herhaalt.

Principe van de warmtepomp.

Wat is nu het voordeel van een warmtepomp?

Het voordeel bestaat er in dat je met een bepaalde hoeveelheid elektrische energie warmte onttrekt aan de buitenlucht, waarbij de totale opgewekte warmte het equivalent heeft van een veelvoud van de toegevoerde energie.

Het verbruik van de warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Coefficient of Performance) of beter nog SCOP (Seasonal Coefficient of Performance). Bij een COP van 5 heb je, gebruikmakend van 1 kWh elektrische energie, 4 kWh aan warmte opgewekt. De (SCOP) cijfers voor onze warmtepomp zijn voor de lage temperatuur vloerverwarming (35 °C): 4.48. In de praktijk komen we iets (maar niet veel) lager uit. Voor het opwarmen van de boiler ligt de SCOP beduidend lager. Op dit moment heb ik daar geen goed beeld van, ik schat rond de 3. Dit heeft te maken met de hogere temperatuur voor het water van de boiler (rond de 55 ºC), die gehaald moet worden.