Project Tunnelkas

Regenweer en dus even niet in de tuin bezig. Het werd trouwens tijd. Droogte lag op de loer. Tot nu toe, 19:30 uur, al meer dan 20 millimeter gehad. Dat betekent voor ons lapje grond van een kleine achtienhonderd m² een zesendertig m³ water. Goed dat we een ruime waterberging hebben hiervoor.

Tijd voor een nieuw bericht. De tunnelkas, die hadden we dus nog liggen in de schuur. Eind vorig jaar gekocht. Drie bij zes meter, twee meter hoog. Van Royal Well. Maar eerst moest de winterrogge nog gemaaid en onder gefreesd worden. Weer een flinke klus.

Samen met Liesbeth het frame in elkaar gezet. Gelijk op de goede plek. Dat was in mijn eentje toch wat te lastig. Een hele summiere beschrijving erbij, helaas. Uiteindelijk bleken een aantal verbindingen niet goed in elkaar gezet. Na dat verholpen te hebben, stond het frame er. En al redelijk stevig op de ondergrond.
In het midden een pad van een halve meter breed afgepaald. Rondom ongeveer 10 centimeter grond afgegraven. Hier komt zwarte aarde voor in de plaats. Zie hieronder het beeldverhaal.

Platanen

Beter gezegd dakplatanen (platanus hispanica). Drie hadden we er besteld bij een boomkweker in Opheusden. Afgelopen dinsdag 30 maart werden ze bezorgd. We hebben ze met z’n tweeën ook gelijk nog dezelfde dag in de grond gezet. De gaten had ik in de dagen ervoor al gegraven. Een behoorlijk werkje, krijg die betonnen grastegels er maar eens uitgetild in je eentje. Zevenenveertig kilo weegt zo’n joekel. En dan ligt hij ook nog eens lekker vast in verband. Per boom vier van die tegels eruit gehaald. Dat is ongeveer een vierkante meter per boom. En dan uitgraven. De eerste vijftien à twintig cm zand, de rest zware klei. Ik ben tot zeventig cm diep gegaan, toen vond ik het welletjes. De gaten al gedeeltelijk gevuld met een mengsel van zwarte aarde en potgrond. Tot op 35 cm diepte, de hoogte van de kluit van de bomen.

En dan de bomen er in. Gelukkig was Liesbeth vrij die dag en had ze tijd om mee te werken. De boom er in getild, allebei van een afstandje onder twee hoeken gekeken of hij recht staat. Waterpas erbij ter controle. Beetje trekken, sjorren en duwen. Dan opvullen met zwarte aarde. Die hadden we in Big Bags van 1 m³ besteld bij onze tegelboer. Goed aanstampen. Twee palen ernaast de grond injassen met de paalhamer en met boomband vastzetten.

Na de “Blizzard”

Dat mag je wel zeggen. Het was me een ware sneeuwstorm. Bij ons nog net niet, maar rond het IJsselmeer was het gisteren windkracht acht en dan mag het officieel een sneeuwstorm heten. Op dit moment is het weer behoorlijk aan het sneeuwen, nog steeds met een harde wind. De sloot is door de wind nog niet helemaal dichtgevroren. De schaatsen mogen nog even in het vet blijven.

Enige sfeerplaatjes:

 

Bijna klaar voor de winter

De aardappels zijn de grond uit. Best een redelijke opbrengst. Alleen het bewaren is nog een dingetje. Ik heb er op zolder liggen. Die beginnen al uit te lopen. Dan heb ik er in een aardewerken pot in de schuur. Die zien er beter uit. En ik heb de wat minder goede, met plekjes e.d., in een andere aardewerken pot buiten de schuur. Voor de laatste twee geldt natuurlijk dat het niet moet gaan vriezen. We zullen zien wat de beste methode is. Uiteindelijk wil ik hiervoor een gat graven in de tuin en ruimte creëren, die koel is in de zomer en waar het niet gaat vriezen in de winter. Daar heb ik wel wat ideetjes voor.

De twee soorten pompoenen (butternut en hokkaido) zijn ook geoogst. Prima opbrengst, volgend jaar wat minder planten. Een rijtje wortels staat nog, maar moet er ook eigenlijk uit. En de uien waren er al uit en hangen te drogen in de schuur.

Om de grond te bemesten en om de structuur van de grond te verbeteren hebben we als groenbemester gekozen voor winterrogge. Drie stukken op mijn gedeelte van de moestuin heb ik de afgelopen drie weken gefreesd en daarna ingezaaid met de winterrogge. Vier kilo in totaal, met het stuk van Liesbeth er bij.

Winterrogge, drie veldjes. Van voor naar achter: drie weken geleden, twee weken geleden en afgelopen week ingezaaid.
Kruiden en (winter)groenten.
Prei (niet goed te zien, nog erg klein), knoflook en op de voorgrond nog net te zien, rabarber.
Winterrogge, opgekomen op het eerste veldje.
Derde stukje grond. Hier hebben de aardappels gestaan. Afgelopen maandag ingezaaid met winterrogge.

Dan krijgen we de 16e november nog de najaarsschouw door het Waterschap Zuiderzeeland van de sloot. We moeten er voor zorgen dat de watergangen (bij ons de sloot) goed kunnen blijven doorstromen. Maaien dus en baggeren. Eind oktober heb ik het riet al gemaaid en gebaggerd. Dat was voor ons deel van de sloot. Ben ik toch wel een aantal uurtjes mee zoet. De andere helft is van Staatsbosbeheer. Die kwamen vorige week eerst maaien en daarna baggeren met behoorlijk grote machines. Ons stukje sloot van een dikke zesendertig meter in vijf minuten gemaaid en gebaggerd. Verschil moet er wezen!

Gemaaid en gebaggerd.

Nu heeft deze ook weer even de ruimte om een kikkertje te vangen:

En deze vliegt ook af en toe over.

Straks moeten alle fruitbomen nog gesnoeid. Dat is verder niet zo heel veel werk meer. En dan is het een beetje ‘winter time’.

De blaadjes zijn gevallen. Binnenkort moet er gesnoeid worden.

Keuken eindelijk af

De keuken achterwand moest er nog in. Begin september zijn we daarvoor bij Tegelhandel Meester Smeets in Amsterdam geweest. Daar hebben we een mooi gebroken wit tegeltje uitgezocht. ADEX Rivièra Liso Lido White 15×10, glanzend. Moest wel nog worden besteld in Valencia, Spanje. Eind september opgehaald in Amsterdam. Voor het zetten van de tegels hadden we weer hetzelfde bedrijf op het oog dat voor ons de vloer heeft gelegd. Die hadden het dus heel erg druk en het zou na de herfstvakantie worden. Nou ben ik alweer drie maanden met pensioen en de herfstvakantie zegt mij dus niet zoveel. Vorige week donderdag was het dan zover. Op een onchristelijk uur, kwart over zeven ’s ochtends, stond de tegelzetter al voor de deur. Ik ben het niet meer gewend, zo vroeg (half zeven) op te staan. Nadat hij van alles had uitgepakt en opgesteld zei hij ‘zullen we een bakkie’. Na dat er in gewerkt hebbende volgde het zetwerk. Op het oog, de ware vakman! Na het plakken van de tegels, ‘zullen we nog een bakkie’. Weer koffie gezet. Daarna het voegen, troep opruimen, alles inpakken en om kwart voor tien op naar de volgende klus.

Klusje van niks dus. Maar ik zou het niet zelf moeten doen. Het zou er op neer komen dat ik een dag aan het plakken zou zijn. En de volgende dag voegen. Het resultaat zou niet zo mooi en gelijkmatig zijn geweest als dat van de vakman. Misschien zou er wel een tegeltje vanaf zijn gevallen of erger nog.

Dan moest er nog gekit worden. Daar had de tegelzetter wel weer een ander voor. Afgelopen woensdagmiddag hadden we daar voor afgesproken. Ook een vakman. Vijfentwintig minuten had hij (ja, weer een ‘hij’) nodig voor een strak resultaat, zie onder.