De slimme meter

Al een tijdje ben ik met een nieuw project bezig. Het uitlezen van de slimme meter in de meterkast via de P1 poort. Daar heb je een aparte kabel voor nodig, een seriële kabel (USB-P1) met aan de ene kant een RJ11 connector en aan de andere kant een USB aansluiting. Hiermee verbind je de P1 poort van de meter met een computer, in mijn geval een Raspberry Pi.

De situatieschets.

Met een geschikt programma kan je dan de gegevens van de slimme meter uitlezen. So far so good.

Op dit moment draait het derde systeem. De eerste twee bleken niet stabiel genoeg. Beide systemen vallen onder de noemer “domotica” software. Dat wil zeggen dat de software meer kan dan alleen een slimme meter uitlezen. Van jaloezieën sluiten als de zon gaat schijnen tot de lampen aan als het begint te schemeren. Huisautomatisering dus.

Het eerste systeem was openHAB, op de Raspberry Pi geïnstalleerd onder Ubuntu. Het crashte me te vaak, niet langer dan twaalf uur aan één stuk gedraaid. Dan moest ik het systeem herstarten. Alle verzamelde data natuurlijk verdwenen. Ik kan niet zeggen of het nu aan de applicatie lag of dat Ubuntu bijvoorbeeld niet stabiel genoeg draaide op de Pi.

Tweede systeem, ook een domotica product, was “Domoticz“. Geïnstalleerd onder Raspian Buster Lite draaide een stuk stabieler. Het heeft zeker een aantal weken zonder problemen gewerkt. Echter toen ik op een gegeven moment vanuit de web interface van Domoticz een update van het systeem uitvoerde, was de stabiliteit ver te zoeken. Uiteindelijk besloten om uit te kijken naar iets anders.

En dat is nu mijn derde systeem: “P1 monitor“. Dit is geen domotica software, maar puur het uitlezen van de slimme meter. Alhoewel er toch ook wat uitbreidingen op zijn aangebracht. Ik kan nog niet zo heel veel vertellen over de stabiliteit, het draait nu ruim een week en het lijkt er op dat het inderdaad stabieler werkt. Dat is misschien niet zo verwonderlijk, want deze applicatie is een totaal pakket inclusief het onderliggende OS “Debian“. Maar het blijft natuurlijk afwachten.

De data wordt bewaard in een SQL database (SQLite). Ik maak er iedere dag geautomatiseerd een backup van. Bij een update van het systeem exporteer ik de data nog eens extra. Ik heb nog niet veel met de geëxporteerde data gedaan, wel gezien dat het bestand waar de historische data in staat een leesbaar bestand is (ascii), zo genaamd een “comma separated value” bestand (csv). Dat biedt mogelijkheden.

Dan nu enkele plaatjes van de interface van P1 monitor:
Donderdag, 7 mei 2020.

Zie ook het vorige artikel “Fikse tegenvaller met zonnepanelen“. Een dag waarop de omvormer 14 keer uitschakelde vanwege een te hoog voltage op fase L3.

L3 is de fase, waar de omvormer “op zit”.
Pagina verbruik en levering elektriciteit. Bij “Geleverd” zie je dat de omvormer langzaam aan weer begint te leveren aan het net.
Onderaan de curve met duidelijk de uit- en inschakeling van de omvormer te zien.
Dag curve van 7 mei 2020.
Vrijdag, 8 mei 2020.

Gek genoeg geen probleem met de spanning op L3. De dipjes in de curve is vooral opkomende bewolking.

Dag curve van 8 mei 2020.

Bijbehorende curve van de zonnepanelen.

Dag curve PV panelen van 8 mei 2020.
Zaterdag, 9 mei 2020.

Stralend weer de hele dag, wel een minieme hoge sluierbewolking, waar de zon fiks doorheen schijnt (vooral in de ochtend). Je zou verwachten, vanwege het weekend, weer flinke problemen met afschakelen van de omvormer. Niets van dat alles, een perfecte opbrengst, bijna 32 kWh. Blijft vreemd… Mogelijk proberen ze toch bij Liander om het capaciteitsprobleem op de een of andere manier over de afnemers te spreiden.

Let op de vorm van de curve. Ons dak met de zonnepanelen staat exact op het Zuiden!

Dag productie PV panelen van 09-05-2020.
Dag curve van zaterdag 9 mei 2020. We hebben zo’n 9 kWh gebruikt gedurende de zonneschijn.