Water in de tuin

Dat was toch nog wel een “dingetje“. Als het enigszins mogelijk is willen we hier geen drinkwater uit de kraan voor gebruiken. Het eerste wat we overwogen, was (begin 2018) een regenwateropslag onder de grond. Zes kubieke meter, van beton inclusief pomp en koppelingen e.d. Ruim € 3000,  behoorlijk duur dus. Destijds niet gedaan, ook omdat we op dat moment erg conservatief rekenden wat betreft budget voor ons project.

Regentonnen. Iedere kant van het dak van het huis twee regenpijpen. Iedere pijp één ton? Dat zijn er vier voor het huis en twee voor de schuur. Voor in totaal grofweg 110 m². Even meerekenen: valt er 10 mm regen op een dag, dan hebben we het over 1100 liter water, verdeeld over zes tonnen. Ook duur, eentje heeft niet zoveel zin. Zes is duur. Dat plan ook maar laten vallen.

De sloot was natuurlijk ook een optie. In ons laatste (goedgekeurd) plan voor het Waterschap is de verbrede sloot onze waterberging. We hadden in ons eerste plan een vijver (zie ons artikel over “Twee grote kluiven” van 24 februari 2018), dat hebben we veranderd om wat beter bij de buren aan te sluiten. Maar het blijft natuurlijk onze waterberging. We stoppen er dus redelijk wat water in. Reken even mee: het oppervlak van het niet-waterdoorlatend deel van ons kavel is ongeveer 360 m². Bij een regenbui van 10 mm betekent dat 3.6 m³ water. In principe is de sloot daar de berging voor. Om daar dan af en toe een kubiek metertje water weer uit te halen zou mogelijk moeten zijn.

Gekeken naar de verschillende tonnen voor water in de tuin. Wat we her en der veel zagen, waren van die vierkante tonnen met een stalen staketsel er om heen. Dat zijn dus IBC containers, afkorting van “Intermediate Bulk Container“. Die worden veel gebruikt voor het vervoer van allerlei vloeistoffen, van levensmiddelen tot brandstoffen en ander chemisch spul.

Uiteindelijk na veel vergelijken bij de firma Kruizinga in Wapenveld, ten zuiden van Zwolle, besteld. Laten bezorgen was me te duur. Dus de aanhanger maar even achter de auto gehangen en op vrijdagmiddag (24 april) naar Wapenveld getogen.

IBC container op aanhanger. Net terug van de firma Kruizinga in Wapenveld.
IBC container op aanhanger.
De IBC container uitgeladen.
De IBC container op de plek achter de schuur.

Tja, de sloot is nog een kleine 20 meter verderop. Ik had al een dompelpomp gekocht, een goeie, een “DAB FEKA 600 M-A“. Maar om die nou rechtstreeks de sloot in te mikken, is ook weer zoiets. Dan pomp je er te veel viezigheid mee op. Een beetje Googelen gaf de oplossing: een trommel van een oude wasmachine.

De dompelpomp.
21 meter slang.
Wasmachinetrommel in de sloot.
Wasmachinetrommel in de sloot. Water in de trommel blijft redelijk helder.
Wasmachinetrommel in de sloot met dompelpomp er in.
De vasthouder wint!

Zo doen we dat dan. Een kuub in ongeveer 24 minuten. Dat valt nog mee, een dikke 40 liter per minuut.

En dan nu een filmpje:

En tot slot:

Ook zelf maar eens op de foto.
Dikke waterstraal.