Bijna klaar voor de winter

De aardappels zijn de grond uit. Best een redelijke opbrengst. Alleen het bewaren is nog een dingetje. Ik heb er op zolder liggen. Die beginnen al uit te lopen. Dan heb ik er in een aardewerken pot in de schuur. Die zien er beter uit. En ik heb de wat minder goede, met plekjes e.d., in een andere aardewerken pot buiten de schuur. Voor de laatste twee geldt natuurlijk dat het niet moet gaan vriezen. We zullen zien wat de beste methode is. Uiteindelijk wil ik hiervoor een gat graven in de tuin en ruimte creëren, die koel is in de zomer en waar het niet gaat vriezen in de winter. Daar heb ik wel wat ideetjes voor.

De twee soorten pompoenen (butternut en hokkaido) zijn ook geoogst. Prima opbrengst, volgend jaar wat minder planten. Een rijtje wortels staat nog, maar moet er ook eigenlijk uit. En de uien waren er al uit en hangen te drogen in de schuur.

Om de grond te bemesten en om de structuur van de grond te verbeteren hebben we als groenbemester gekozen voor winterrogge. Drie stukken op mijn gedeelte van de moestuin heb ik de afgelopen drie weken gefreesd en daarna ingezaaid met de winterrogge. Vier kilo in totaal, met het stuk van Liesbeth er bij.

Winterrogge, drie veldjes. Van voor naar achter: drie weken geleden, twee weken geleden en afgelopen week ingezaaid.
Kruiden en (winter)groenten.
Prei (niet goed te zien, nog erg klein), knoflook en op de voorgrond nog net te zien, rabarber.
Winterrogge, opgekomen op het eerste veldje.
Derde stukje grond. Hier hebben de aardappels gestaan. Afgelopen maandag ingezaaid met winterrogge.

Dan krijgen we de 16e november nog de najaarsschouw door het Waterschap Zuiderzeeland van de sloot. We moeten er voor zorgen dat de watergangen (bij ons de sloot) goed kunnen blijven doorstromen. Maaien dus en baggeren. Eind oktober heb ik het riet al gemaaid en gebaggerd. Dat was voor ons deel van de sloot. Ben ik toch wel een aantal uurtjes mee zoet. De andere helft is van Staatsbosbeheer. Die kwamen vorige week eerst maaien en daarna baggeren met behoorlijk grote machines. Ons stukje sloot van een dikke zesendertig meter in vijf minuten gemaaid en gebaggerd. Verschil moet er wezen!

Gemaaid en gebaggerd.

Nu heeft deze ook weer even de ruimte om een kikkertje te vangen:

En deze vliegt ook af en toe over.

Straks moeten alle fruitbomen nog gesnoeid. Dat is verder niet zo heel veel werk meer. En dan is het een beetje ‘winter time’.

De blaadjes zijn gevallen. Binnenkort moet er gesnoeid worden.