Platanen

Beter gezegd dakplatanen (platanus hispanica). Drie hadden we er besteld bij een boomkweker in Opheusden. Afgelopen dinsdag 30 maart werden ze bezorgd. We hebben ze met z’n tweeën ook gelijk nog dezelfde dag in de grond gezet. De gaten had ik in de dagen ervoor al gegraven. Een behoorlijk werkje, krijg die betonnen grastegels er maar eens uitgetild in je eentje. Zevenenveertig kilo weegt zo’n joekel. En dan ligt hij ook nog eens lekker vast in verband. Per boom vier van die tegels eruit gehaald. Dat is ongeveer een vierkante meter per boom. En dan uitgraven. De eerste vijftien à twintig cm zand, de rest zware klei. Ik ben tot zeventig cm diep gegaan, toen vond ik het welletjes. De gaten al gedeeltelijk gevuld met een mengsel van zwarte aarde en potgrond. Tot op 35 cm diepte, de hoogte van de kluit van de bomen.

En dan de bomen er in. Gelukkig was Liesbeth vrij die dag en had ze tijd om mee te werken. De boom er in getild, allebei van een afstandje onder twee hoeken gekeken of hij recht staat. Waterpas erbij ter controle. Beetje trekken, sjorren en duwen. Dan opvullen met zwarte aarde. Die hadden we in Big Bags van 1 m³ besteld bij onze tegelboer. Goed aanstampen. Twee palen ernaast de grond injassen met de paalhamer en met boomband vastzetten.